Користь і шкода сиру: кому можна, а кому не можна його їсти?

У чому різниця між сиром і сирним продуктом? Який термін зберігання у сиру? Чи правда, що сир найнебезпечніший молочний продукт? Відповіді в моєму сирному рейтингу. Емігрувала до США подруга скаржиться, що в місцевих магазинах немає сиру. Нам скаржитися нема на що: сиру повно, зате ми, як сапери, боїмося нарватися на харчову міну-підробку. При виборі сиру найважливіший критерій термін придатності. У НДІ харчування РАМН проводили дослідження, щоб з’ясувати, в яких молочних продуктах кишкова паличка розмножується найшвидше.

Виявилося, що саме в сирі їй найбільш привільно в порівнянні з кефіром, кислим, вершковим маслом, ряжанкою і сметаною. Тому особливо небезпечно купувати сир з рук. Молочні експерти категорично не радять цього робити. Нехай цей сир апетитно виглядає, але ви не дізнаєтеся напевно, коли він був виготовлений, з чого, в стерильних Чи умовах його розфасували. Все це не підлягає ніякому санітарному контролю. У першу чергу ви повинні оцінити те місце, де купуєте сир, каже Світлана Шевельова, завідуюча лабораторією санітарно-харчової мікробіології і мікроекології НДІ харчування РАМН.

Подивіться, чи створені в магазині необхідні умови для безпечної реалізації? Сир це швидкопсувний продукт і придатний не більше 72 годин з моменту виготовлення. Він повинен продаватися тільки фасованим, з холодильних вітрин, з етикеткою, на якій крім даних про самого виробнику повинно бути написано, що це за продукт, номер і назва документа, за яким він вироблений (ГОСТ або ТУ). Чим менше термін придатності, тим сир корисніше.

Продовжують йому життя до тижня або навіть місяця мембранної фільтрацією. При цьому його нагрівають до максимальної температури основна харчова цінність зберігається, а стороння мікрофлора пригнічується. Частина корисних речовин, головним чином вітамінів і мікроелементів, теж пропадає. Якщо виробник замість молочного жиру при заквасці використовує рослинні масла (найчастіше пальмова і кокосова), він вже не має права називати свій виріб сиром. Але це не фальсифікат, як багато хто думає, а просто ще один різновид кисломолочних продуктів, точніше, сирний продукт.

Уважно читайте склад якщо в ньому вказано рослинний жир, значить, ви маєте справу не з сиром, а з сирним продуктом. Особисто я бачила упаковку, на якій великими літерами було написано: Сирок розсипчастий домашній, а нижче, шрифтом подрібніше: Сирний продукт. Світлана Шевельова вважає, що у сирного продукту є свої плюси. Якщо вживати сир регулярно і надмірно, молочний жир в ньому може призвести до атеросклерозу і підвищеному в крові, попереджає вона. А ось сирний продукт містить менше тваринних жирів за рахунок рослинних, тому для судин більш корисний.

По-моєму, і те й інше можна їсти, головне, щоб все було чесно, і сирний продукт не намагалися видавати за сир, як часто буває. Нещодавно пітерська організація споживачів Громадський контроль відправила на експертизу в харчову лабораторію ФГУ Тест-С-Петербург десять пачок сиру. З’ясувалося, що у складі трьох з них є суміш пальмової та кокосової олій.

Користь і шкода сиру: кому можна, а кому не можна його їсти?

Прочитати статтю повністю.


Коментарі:

Sevgi Sezen пише: А посилання-то не відкривається ……

Олександр Васильченко пише: Не обов’язково ж жерти фастфуд. Це ж наркотик)))

Dmitry Lovermann пише: Що у пані з дикцією?

Amator1307 пише: І я тупо дивився на баб)

fotyafotieva пише: як би жити однією і є тільки те що корисно?

BilboBabo пише: 30 років тому – Менше залежності було від шкідливої їжі, бо її було мало. І люди не задавалися питанням, що є 🙂

Ivan Brovkin пише: Спортивний зал і гімнастика вам на допомогу і жріте все, але в міру, ось головний секрет краси фігури

Віталій Іванек пише: Чітко і по справі!

MrOzzi1981 пише: ведуча походу сама вірить зовсім те що говорить, судячи з її тонюсеньким ручкам)))

steelkz12 пише: мда тупіший ще не чого не бачив))) провідна худа як сірник)))) є таке поняття як схильність до повноти, тупий список і тупа передача

loveDashik пише: Помоему тут все так і залишається .. нічого нового.

LordLab пише: майонез краще замінити тхіной або хумусом.

ankin89fly пише: і що хорошого в тілі ведучою програми наприклад одні зуби та вуха. шаблони і нав’язування "еталонів краси" ні до чого не призводить хіба що до психічних растройствам.да здорове харчування однозначно плюс відмовитися від фастфудів і подібної швидкої гидоти яку їмо, побільше фруктів, овочів даааа але не більше плюс фізичні вправу 10 хв в день і ось воно підтягнуте, але зате апетітная тіло!!!

LOC8DOC пише: солодкий хлібець! як у фільмі зелений слоник

semenkaBlin пише: блять в макдоналдс захотілося.

Нася Сергіївна пише: Тупиця, по перше, в спеціях сіль і ніяк не потрібна для організму хімія, по друге, текст не вона пише. Прискорюють обмін речовин гострі продукти, а я бачу, дехто інший мозок втратив.

Малинка Картинка пише: як мені не симпатична ця дівчина – модератор … до речі їй би варто було добре поїсти, а то худобіще таке …. хм … це вже не красиво …

Олег Чижов пише: зайшов як то в макдональдс тільки в САРТИРЕ, дак взагалі народу хотьбе отбавояй, жах який то і дітей багато, зауважив, що навіть столиків немає і люди стоять так стоячи їдять! народ взагалі заледащів готувати! – (

MsAleks25 пише: Дуже класна програмка. Кожен повинен піклується про своє здоров’я СААМ!

tazog266 пише: a shto est? ia vikinul vse produkti iz xaladelnika ..

Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 + 15 =