Як зробити бант з мастики

Як зробити бант з мастики?

Їстівна мастика – це солодка пластична маса для прикраси десертів, що прийшла на зміну традиційним масляним трояндочки і кремовим бордюрах, видавленим з кондитерського шприца. На відміну від застарілих кулінарних декоративних матеріалів, вона дозволяє створювати практично будь-які, навіть найскладніші і мініатюрні конструкції, і після застигання довго зберігає форму, яку їй надали. До того ж, мастика легко забарвлюється в будь-які кольори та їх відтінки, міцно склеює фрагменти сюжету і підходить як для покриття торта, так і для ліплення окремих елементів прикраси.

Рецепти приготування мастики

До всіх інших достоїнств, солодка мастика ще й досить просто готується навіть у домашніх умовах. Звичайно, досвідчений пекар працює з цим матеріалом більш вміло, ніж звичайна домогосподарка. Але при бажанні і невеликий вправності ви цілком впораєтеся з цим завданням і на власній кухні. Якщо у вашій кулінарній книзі ще немає перевіреного рецепту мастики, виберіть один з наступних, що підходять для новачків кондитерського творчості:

Молочна мастика. Це найпростіший і, на думку багатьох, хто порівнював, найсмачніший варіант. Для його приготування візьміть рівні частини сухого молока, цукрової пудри і згущеного молока. Змішайте спочатку сухі інгредієнти, а потім поступово додайте згущене молоко і старанно вимішують, щоб вийшла туга однорідна маса. Щоб вона не прилипала до рук, надіньте тонкі рукавички. Якщо виходить дуже рідко – можна додати трохи картопляного крохмалю.

Желатинова мастика. Робиться складніше, але дає більше можливостей в ліпленні. Вам знадобиться 500 г цукрової пудри, третину склянки питної води, 10 г (один пакетик) желатину і буквально кілька крупинок лимонної кислоти. Повністю розчиніть желатин у воді і розмішайте в ньому лимонну кислоту. Змішайте з цукровою пудрою до абсолютно однорідної консистенції без крупинок. Для фарбування розімніть мастику з харчовою фарбою.

Мастика з зефіру. Користується популярністю у кондитерів, тому що легко розкочується і слухняно приймає будь-які форми. Зробити її можна з 1,5 склянок цукрової пудри, 200 г жувального зефіру («маршмеллоу»), кілька крапель лимонного соку і харчові барвники за бажанням. Якщо збираєтеся готувати різнокольорову мастику, візьміть білі однотонні цукерки та рідкі барвники. Покладіть цукерки в глибоку скляний посуд, змочіть лимонним соком і поставте в мікрохвильову піч (або духовку). Коли через 1-2 хвилини вміст миски збільшиться в об’ємі приблизно втричі, дістаньте її і покладіть в розплавлений зефір фарбу, перемішайте. Потім поступово всипте цукрову пудру, постійно вимішуючи масу. Розгортати таку мастику потрібно на столі або дошці, посипаною цукровою пудрою.

Шоколадна мастика, темна або біла. Візьміть 300 г шоколаду і 50 г рідкого меду. Розтопіть шоколад на водяній бані або іншим зручним способом і перемішайте з медом до однорідної консистенції. Маса виходить щільною, тому безпосередньо перед ліпленням порційні шматочки мастики розігрійте, вичавіть масло і знову підігрійте для додання пластичності.

Ви можете спростити собі життя, купивши готову мастику в магазині. Але багатьом вона не до смаку, особливо порівняно з саморобною. Тим більше, що приготувати мастику самостійно не так вже й важко, і можна нескінченно удосконалювати рецептуру, надаючи мастиці різні кольори і смаки за допомогою какао, ванілі та інших смако-ароматичних добавок, натуральних і синтетичних.

Ліпимо бант з мастики

Готова кондитерська мастика за зовнішнім виглядом і властивостями дуже схожа на пластилін. Тому, якщо вам подобається конструювати фігурки з цього матеріалу, то й робота з мастикою не викличе утруднень. Однак вона має свої особливості, які необхідно враховувати для отримання бажаного результату. Розглянемо їх на прикладі створення прикраси у формі банта:

Для великого класичного банта, як ніби «зав’язаного» на торті, розкачайте мастику потрібного кольору в не надто тонкий пласт і виріжте з нього дві однакові широкі стрічки. Розмір цих частин залежить від розмірів торта і вашої задумки. Якщо ви не впевнені в них, можете попередньо потренуватися, зробивши «чернетка» з паперу.

Краї смуг злегка змочіть водою і зробіть петлі, склеївши їх між собою. У вас повинно вийти два «вушка» майбутнього банта. В якості циліндрів, навколо яких будуть рівно огинає «вушка» можна використовувати скачану в рулон папір.

У місцях склеювання акуратно стисніть мастику, симітіровав звуження банта через зв’язування стрічки і змочіть місця стику водою.

Залиште заготовку для затвердіння. Час застигання мастики залежить від її початкової консистенції, розміру деталей, вологості повітря, тому просто перевіряйте і чекайте.

Коли заготовка банта стане достатньо твердою, виріжте з решти розкатаної мастики більш вузьку стрічку і злегка її стисніть по довжині, імітуючи зім’ятий зав’язаний вузол.

Оберніть заготівлею центр банта, попередньо акуратно змочивши водою всі місця стиків.

Ще дві смужки мастики стануть вільними кінцями банта. Прикріпіть їх уже після того, як розташуйте бант на торті. Для більшої реалістичності зігніть ці стрічки. За допомогою олівця зобразите на них складки, драпірування.

Щоб перетворити базову модель банта у святкову, виліпити більше об’ємних петель і приклейте їх навколо серединки по колу і зверху. Використовуйте різнокольорову мастику, щоб прикраса стало яскравим і ошатним.

Прочитати повністю: Джерело


Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

13 + 12 =