Як зробить бутерброд

Бутерброди

У буквальному перекладі з німецької бутерброд — це хліб з маслом, в загальноприйнятій повсякденній термінології — скибочка хліба з яким-небудь із закусочних продуктів (сир, шинка, ковбаса, ікра, м’ясні чи рибні копченості, консерви та ін.).

Хто придумав бутерброд?

Микола Коперник всім відомий як астроном, творець геліоцентричної картини світу. Однак на думку істориків медицини С. хенду і А. Куніна, він заслуговує не меншої, а може бути, і більшої слави як винахідник бутерброда. Винахід було зроблено ним в медичних цілях. Історія винаходу бутерброда така.

У молодості Коперник два роки вивчав медицину в Падуанському університеті в Італії, однак докторського диплома не отримав. Після цього його дядько єпископ Ватцельроде по-родинному влаштував його каноніком у Фромборкськом собор і одночасно комендантом Ольштинського замку. Замок обложило військо Тевтонського лицарського ордену, і через кілька місяців в стінах замку почалася епідемія невідомої хвороби. Відомо, що захворюваність була високою, а смертність – низькою (загинули тільки дві людини). Ліки, застосовані Коперником, не дали результату. Тоді він вирішив дослідити причини хвороби. Лікар-астроном вирішив, що причини можуть критися в харчуванні. Він розділив мешканців фортеці на невеликі групки, ізолював їх одну від іншої і посадив на різні раціони.

Незабаром виявилося, що не хворіє лише одна група – та, в раціон якої не входив хліб. У такому випадку розумно було б взагалі відмовитися від хліба в харчуванні, але зробити це в обложеному замку, де не було великої різноманітності припасів, виявилося неможливо. Грубий чорний хліб становив основну їжу мешканців фортеці. Відвідуючи справжнім коридорах, підіймаючись по вузьких гвинтових сходах на кріпосні вежі, захисники замку нерідко кидали свій пайок хліба на поп. Піднявши шматок, його обтрушували або обдували і з’їдали. Можливо, розсудив Коперник, зараза йшла від бруду, яка потрапляла на шматки хліба з підлоги. Лікарю-астроному прийшла думка, що помті хліба треба намазувати яким-небудь світлим їстівною речовиною, на тлі якого легко можна буде помітити бруд. Тоді приставшую бруд можна було б зчистити разом з намазуванням. В якості такої намазки обрали круто збиті без цукру вершки, тобто масло. Так народився бутерброд. І інфекція незабаром перестала бродити по замку. Тевтонам не вдалося ні захопити фортецю, ні дізнатися таємницю бутерброда.

Коли вони змушені були зняти облогу, в Ольштин приїхав з Лейпцига глава гільдії аптекарів і лікарів Адольф Буттенад, щоб на місці дізнатися про причини та способи лікування хвороби. Коперник поділився з ним досвідом. Через два роки після смерті великого астронома, в 1545 році, після однієї з воєн, які велися між численними і дрібними німецькими князівствами, подібна хвороба з’явилася в Європі знову. Бут-тенад згадав про метод Коперника і став його пропагувати. Наскільки відомо, бутерброди на цей раз не допомогли припинити епідемію, проте нове блюдо довелося багатьом до смаку і поступово поширилося по всіх країнах.

Види бутербродів

Бутерброди готують на пшеничному та житньому хлібі з різними продуктами. На житньому хлібі готують бутерброди з жирними продуктами і з продуктами, що мають різко виражений запах і смак, наприклад з оселедцем. Хліб нарізають скибочками завтовшки 1-1,5 см і масою 30. 40 г і на нього укладають різні продукти так, щоб вони закривали весь скибочку хліба.

Бутерброди діляться на відкриті, закриті і закусочні. Відкриті бутерброди змащують тонким шаром масла і укладають на нього продукти. Бутерброд можна прикрасити зеленню петрушки, кружечком звареного круто яйця, скибочками огірка, помідора, лимона або апельсина.

Закриті бутерброди готують на дрібноштучних булочках (масою до 40 г) або поміщають продукт між двома шматками хліба товщиною 0,5 см.

Закусочні бутерброди готують на шматках обсмаженого хліба товщиною 0,5 см і шириною 6. 5 см. Форма шматка хліба може бути різною – прямокутної, квадратної, трикутної або фігурної. Закусочні бутерброди прикрашають, випускаючи з кондитерського мішка збите вершкове масло або майонез.

Всі види бутербродів готують безпосередньо перед подачею. До подачі протягом 30. 40 хв їх зберігають у лотках на холоді під вологою марлею або пергаментом.

Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eleven + fifteen =