Як вибирати диню?

Незважаючи на величезну кількість виведених сортів дині, в середній смузі Росії продаються лише два-три ті, що добре переносять транспортування і довге зберігання. Влітку і восени це торпеда і колгоспниця (їх вирощують у Поволжі та Середньої Азії). Плоди торпеди солодкі, соковиті і м’які, колгоспниця менш солодка, але більш ароматна. Взимку і навесні в супермаркетах зустрічаються імпортні мускатні дині запашні, але ще менш солодкі, ніж Колгоспниця.

Інші європейські сорти динь (у тому числі знамениті канталупи) у нашій країні, на жаль, гості нечасті. Як вибирати дині? Без плям і тріщин. Диня повинні бути чистою, без чорних плям і тріщин. Купувати повержденіе плоди небезпечно: болезнетворниие бактерії збудники сальмонельозу і ботулізму на їх поверхні розмножуються дуже швидко.

Чи не розрізати. Не купуйте вже розрізані дині і не дозволяйте розрізати їх у вас на очах. Навряд чи у продавця ідеально чисті руки, та й за стерильність ножа ніхто не поручиться. Аромат. Принюхайтесь. Відчуваєте аромат? Якщо так, то диня стигла. Дозріла диня пахне ваніллю, ананасом і навіть грошима.

Якщо вона не пахне нічим, або пахне лише зеленню, не сумніваючись, відкладайте таку диню в сторону. До речі, чим вище температура повітря, тим сильніше повинен бути запах дині. Тому на ринку в спеку більше шансів вибрати більш стиглу диню, ніж у магазині. Ляпанець. Деякі покупці воліють перевіряти якість дині ляпанцем Якщо нема дзвінкий, а глухий, значить стигла. Носик і хвостик. Можна також помацати носик дині слід від квітки. Він повинен бути трохи м’яким.

Якщо дуже м’який – вже перезріла, якщо твердий зелена. А хвостик – слід від стебла на протилежному кінці плода – у стиглої дині повинен бути сухим. Дівчинка чи хлопчик? Кажуть, що у солодкої дині стебло повинен бути товстим, а слід від квітки крупним. Таку диню в народі називають дівчинкою. Втім, це не більше, ніж слово: з біологічної точки зору ділити ці плоди за статевою ознакою абсурд.

Де купувати? У сезон дині продаються практично скрізь, численні баштанні намети і розвали можна побачити в місті майже на кожному перехресті. У магазинах, на ринках і в критих сезонних наметах за станом товару в тій чи іншій мірі стежать спеціальні санітарні служби. А ось продавці розвалив (особливо за межами Москви) не завжди проявляють належну сумлінність. Наприклад, продають товар на узбіччях шосе, що неприпустимо, оскільки дині відмінно вбирають солі важких металів, які містяться в автомобільних вихлопах.

За правилами торгівлі дині повинні лежати на спеціальному піддоні (не на землі!), Під тентом або навісом, а продавець повинен мати на руках дозвіл санітарно-епідеміологічної станції на торгівлю і результати лабораторного контролю. Залишилося тільки побажати вам приємного апетиту. Насолоджуйтесь!.

Як вибирати диню?

Прочитати статтю повністю.

Коментарі:

batiyland пише: Моє життя вже не буде колишньою.

Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two + 7 =