Як варити каву в турці?

Mood: Music: мене тут питали – ось розповідаю, як зварити каву в турці в домашніх умовах. передбачається, що турка (краще мідна) і плита (краще газова) є. якщо є пісочниця – ще краще. що ще потрібно: кава, чайна ложка з довгою ручкою, холодна (краще навіть крижана) вода (не з-під крана!) для бажаючих – прянощі (наприклад, імбир, гвоздика, кориця, мускатний горіх і тд), мед або цукор ( можна тростинний), молоко або вершки.

кажу відразу: пити каву з молоком і цукром – НЕ смертний гріх. просто смак самої кави буде спотворений. ну тобто, якщо хочеться порівняти Танзанію і Суматра, то ніякого цукру і ніякої гвоздики, а якщо хочеться ранкове, пряна і солодке – то можна і навіть потрібно. дуже важливо: кава повинна бути змолоти «під турочку», тобто, дуже дрібно. чашки повинні бути заздалегідь підігріті, тому що холодна чашка може вбити найкращу каву. вода ні в якому разі не повинна бути гарячою або кип’яченою.

порядок дій: турочку треба розігріти на невеликому вогні, потім насипати туди каву з розрахунку 7 грамів на 60 мл води або трохи більше (приблизно чайну ложку з гіркою на кожну маленьку чашечку) і трохи прогріти (без води). якщо потрібно, покласти цукор і прянощі (головне – не переборщити, краще об’єднувати не більше трьох видів за раз) і знову прогріти. потім залити водою і розмішати ложечкою.

поки кава нагрівається, налити в чашки окріп (щоб зігріти їх). розмішати кави ще раз. на поверхню підніметься щільна світла пеночка. її потрібно зняти – зібрати ложечкою і розкласти в чашечки (з яких, зрозуміло, воду попередньо вилити), по черзі. повторити процедуру кілька разів: розмішати, зняти пеночки, трохи почекати, розмішати і тд. знову дуже важливо: якщо кава вариться на господаря і гостя, то пеночки потрібно розкладати починаючи з чашки гостя.

і, до речі, в процесі варіння краще думати про щось хороше, інакше є ризик все зіпсувати. так. тепер кави починає підніматися. можна вважати, що він практично готовий. головне – відстежити початок процесу, підняти турку і розмішати каву ще раз, а потім потримати на вогні буквально кілька секунд. ну і все, можна наливати в чашки. починати треба, знову ж таки, з чашки гостя.

лити по трохи в кожну чашку. перевірка: якщо все зроблено правильно, то в кожній чашці щільна світла пеночка (крем а) покриває всю рідину. при цьому вона дійсно щільна і однорідна, тобто без всяких там дірок. ще дещо – перед початком варіння можна покласти в турку щіпку солі. кава вийде більш насиченим. – Мелена кава краще зберігати в морозилці (а зерновий – в темному прохолодному місці, щільно закривши пакет або банку).

nota bene: кава відмінно вбирає сторонні запахи! – Турку краще мати мідну, а ложечку – срібну – процес варіння від початку і до кінця повинен займати всю увагу того, хто чаклує над Турочка. у цієї людини обов’язково має бути

настрій – кип’ятити каву не можна ні в якому разі. (Скопійовано в.

Як варити каву в турці?

Прочитати статтю повністю.


Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × 1 =