Як самому зробити коньяк, віскі чи бренді - технологія виготовлення. Головний секретний інгредієнт

Як самому зробити коньяк, віскі чи бренді – технологія виготовлення. Головний секретний інгредієнт – дубова бочка.

Багато хто вважає, що коньяк і віскі – це спиртові настоянки на певних травах, і секрет виробників – це таємний склад цих прянощів. Але мало хто знає, що ця теорія спеціально поширювалася для пояснення високої ціни і зниження конкуренції. Мало того, традиційна віскарная, як і коньячна, технологія не передбачає ніякої очищення спирту-сирцю – а по суті самого справжнього самогону – від шкідливих сивушних масел.

Насправді, секрет виготовлення віскі, також як і коньяків завжди було видно не озброєним оком – це дубова бочка. При витримці дистилятів, під дією речовин, що містяться в дубовій деревині, відбуваються складні біохімічні процеси, в результаті яких сивушні масла розщеплюються на полісахара, оцет – у фруктові ефіри, деревина дуба поглинає водянисті тону і додає ванільні і деревні аромати. Бочка проявляє вихідні аромати, з яких готувалося сусло. Так в результаті витримки, утворюється чудовий букет фруктових, ванільно-деревних ароматів, за які й цінуються благородні напої. Звичайно, на смак і якість впливають всі технологічні нюанси, але основний – це вихідна сировина. Для віскі – це зерно. Спочатку це був тільки ячмінь – цей односолодовий віскі і зараз у ціні, потім з ячменю робили солод і з його допомогою сбраживаемой пшеницю і жито, потім американці почали варити і зброджувати кукурудзу.

Якщо немає винограду, щоб приготувати коньяк, то зерно купити набагато простіше. Зараз кожен може приготувати віскі у себе вдома. Для цього треба замочити і проростити зерно, подрібнити, змішати з теплою водою, додати закваску – це можуть бути дріжджі, активний осад від попереднього бродіння, попередньо заброженний солод або немиті ягоди – і поставити – наприклад в балоні від кулера – бродити в теплому місці, прикривши полотняною пробкою. Раз на день перемішувати, поки бурхливе бродіння не припиниться. Потім залишити в спокої, злити без осаду і перегнати, відкинувши первинну головну фракцію з великим вмістом ефірів і ацетону – це технічний спирт. Як правило, перегонку припиняють, коли загальна фортеця отриманого дистиляту складе 50%, далі третій фракцію з підвищеним вмістом сивушних речовин, збирають тільки для повторної перегонки.

Можна розбавити отриманий спирт водою і виконати повторну перегонку, особливо якщо використовувалися “радянські” дріжджі, додають різкий неприємний смак. Але краще до вибору дріжджів поставитися серйозно – вони багато в чому визначають неприємні аромати напою. Не дарма ж хороші дорогі коньяки переганяють з вина – воно бродить довго і тільки на природних дріжджах з винограду. Швидке зброджування може погіршити смак.

Залишається залити отриманий дистилят в дубову бочку і набратися терпіння. Найкраще підходить бочки з кавказького або краснодарського дуба скельної породи – його щільна деревина з невеликою кількістю сучків і, головне, його хімічний склад визнані відповідними вимогам виноробства та виробництва коньяку. Такий дуб в Росії росте тільки в Краснодарському краї й експортується за кордон.

Слід зазначити, що в невеликих дубових бочках від 5 до 15 літрів молодий віскі виходить вже через 2 місяці, а дубовий бочонок відмінно виглядає в інтер’єрі сучасної кухні. До речі сказати, що звичайний “цукровий” самогон також перетворюється в бочці в першокласний “віскарік”, але я б порадив краще приготувати чудовий бренді з фруктів і ягід.

bochki-tuapse.blizko.ru/articles/7164

Основний принцип – як в кулінарії – смачні інгредієнти хорошої якості без гнилі і цвілі. Хороші, а краще природні дріжджі. Смачне сусло. Всі ці складові дають якісний дистилят, який бочка перетворить на благородний бурштиновий напій.

І як стверджували в “Діамантовий руці” про коньяк: “Лікарі рекомендують – для дому, для сім’ї. Розширює судини, заспокоює нерви.” На здоров’я!

Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × four =