Як приготувати тушонку

Як приготувати тушонку?

Тушонка – це один з найкращих м’ясних продуктів в тому випадку, коли приготування страв зі свіжого м’яса недоступно через обмежений місця в холодильнику, брак часу або з якихось інших причин. Перевага тушкованого м’яса в тому, що воно може зберігатися протягом багатьох років, зберігаючи свою харчову цінність. Досвідчені господині знають, що тушонку можна приготувати з свіжої яловичини, свинини, кролика, птахи і баранини. Для тих, хто вперше замислився над тим, як приготувати тушонку, ми запропонуємо кілька корисних рецептів і порад.

Технологія приготування тушонки

Якщо ви вирішили робити тушонку з яловичини, то вам необхідно знати, що для цієї страви підійде як цільне свіже м’ясо (філе), так і вже порізане – гуляш або азу. Телятину хоч і вважають дієтичним продуктом, в даному випадку вона програє яловичині в смакових якостях і кількості білків. Вкрай небажано купувати заморожене м’ясо. Щоб ваша тушонка зберігалася досить довго, готове м’ясо зверху залийте жиром. Само по собі м’ясо яловичини зазвичай не містить достатньої кількості жиру, тому часто при приготуванні яловичої тушонки використовують жири іншого походження – наприклад, це може бути свиняче сало. Також необхідно відзначити, що яловичина в процесі приготування уварюється десь на 40%. Якщо ви хочете зробити смачну свинячу тушонку, то зріжте жир з купленого м’яса. В кінці приготування розтопіть його і залийте ним тушонку.

Пам’ятайте, що тара повинна бути стерильною – її обов’язково потрібно прокип’ятити або обдати окропом, а потім просушити. Для тривалого зберігання краще всього вам підійдуть скляні банки. Що стосується кришок, то можете використовувати і пластмасові, і бляшані. Є ще один маленький секрет, щоб кришка не іржавіли, зверху їх бажано змащувати жиром. Зберігати тушонку найкраще в прохолодному погребі або ж іншому темному важкодоступному місці. Дуже зручно, що при нормальному приготуванні тушонка може зберігатися близько 5-6 років.

Тушонка з яловичини

Отже, давайте розберемося, як зробити тушонку з яловичини. Для того щоб приготувати цю страву, вам необхідно взяти м’ясо без жив, прожилок і кісток.

Розріжте його на шматочки середньої величини, покладіть в каструлю, залийте водою, щоб вона була вище рівня м’яса на 1-2 см.

Каструлю поставте на вогонь, зніміть піну, додайте 10 горошин чорного перцю, дві цибулини, розрізані навпіл, а також петрушку і одну моркву. Варіть на повільному вогні.

Через дві години м’ясо трохи посоліть, витягніть цибулю. Через 1-2 години, коли яловичина повністю буде готова (спробуйте, чи вільно вона протикається виделкою) досоліть її за смаком, покладіть 2 лаврових листки і кип’ятіть ще 20 хвилин, після чого витягніть лавровий лист.

Не вимикаючи вогонь, дістаньте м’ясо і покладіть у заздалегідь стерилізовані скляні банки (півлітрові або літрові). Залийте бульйоном до країв, після чого закатати банки, переверніть і залиште, щоб вони охололи.

Ну ось, тепер ви знаєте, як приготувати домашню тушонку з яловичини. Розглянемо рецепти з інших видів м’яса.

Тушонка зі свинини

Візьміть чисте м’ясо без кісток. Обсмажте його на домашньому маслі (до зникнення води), а потім посоліть.

Шматочки м’яса укладіть в банку. Поставте її в каструлю з водою, після того, як закипить, варіть близько 1,5 години.

Додайте спеції: чорний перець горошком 6-7 шт, 1 лавровий лист та інші за смаком.

Покладіть м’ясо в заздалегідь стерилізовані банки, пам’ятайте, що кришки повинні бути також оброблені окропом.

Закрийте банки і поставте кришкою вниз до повного охолодження.

Тушонка з курки

Давайте розберемося, як зробити тушонку з цього смачного і доступного за ціною м’яса. Якщо буде попадатися трохи кісток, нічого страшного, вони проваряться, і ви їх не відчуєте. Розглянемо покрокову інструкцію.

Випатрайте, обпалити і вимийте тушку курки, зніміть шкіру цілком.

Наріжте м’ясо великими шматками, посоліть його і покладіть у стерильні банки.

Додайте курячий жир, суху пряну зелень чабера або майорану, чверть ложки куркуми і 10 горошин гострого чорного перцю.

Встановіть банки на деко і накрийте кришками. Деко з банками поставте в розігріту духовку і витримайте не менше двох годин.

Дістаньте з окропу і закатати стерильними кришками.

Таким же чином, ви зможете приготувати тушонку з індички, гусака і качки.

Тушонка з кролятини

Розглянемо, як зробити тушонку з цього делікатесного м’яса.

Спочатку слід приготувати емальований бак ємністю близько 25 л. Покладіть на його дно дерев’яний круг. Приготуйте сім банок (літрових) і стільки ж металевих кришок. Заздалегідь простерилизуйте їх 10-15 хвилин над киплячим чайником.

За допомогою гострого ножа зніміть м’ясо з 4 тушок кроликів. Внутрішній жир відокремте і складіть в окремий посуд. Якщо ж тушки мало жирні, то приготуйте заздалегідь трохи свинячого м’яса або сала, порізавши його невеликими шматочками.

На дно кожної банки покладіть по 2 лаврові листки і жир, шаром в 2-2,5 см.

Почніть укладати в банки м’ясо кролика. Спочатку покладіть в них 3 горошку запашного перцю (горошком), 2-3 штуки гвоздики та інші спеції за смаком. Не забудьте в кожну банку додати по чайній ложці солі.

Зверху м’ясо кролика також прикрийте жиром, товщиною 2-3 см. Заповніть банки до країв і накрийте кришками, а потім поставте їх в бак.

Залийте бак теплою водою, поставте на слабкий вогонь. Щоб кришки щільно лежали на банках і не підводилися – покладіть поверх них дерев’яний круг таким чином, щоб він повністю покривав банки.

Час від часу регулюйте вогонь, і поправляйте банки лезом ножа, щоб вони ні в якому разі не торкалися стінок бака.

Засукайте банки через 5-5,5 годин після початку кипіння води. Опустіть їх догори дном і дайте охолонути.

Тепер ви знаєте, як варити тушонку. Дуже важливо якісно обробити посуд, інакше банки можуть вибухнути і зіпсувати вам настрій. Пам’ятайте, що тушонка ніколи не буде зайвою, вона може стати в нагоді, коли в холодильнику різко закінчаться продукти. Відваривши до неї смачний гарнір, ви нагодуйте всю сім’ю. Дотримуючись наших інструкцій, ви зможете швидко і якісно приготувати це ситне блюдо. Головне визначитеся з вибором м’яса. Якщо хочете більш ніжний смак – спробуйте кролятину, а якщо віддаєте перевагу стандартний варіант – яловичину, а якщо любите більш жирне – неодмінно свинину. Який би вибір ви не зробили, будьте впевнені, вийде смачно і ситно. Удачи в приготуванні!


Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four × 3 =