Як приготувати тушонку вдома

Як приготувати тушонку вдома?

М’ясні консерви, а саме, тушонку в нашій батьківщині любить і старий, і молодий. У весняно-літній період попит на цей продукт збільшується в кілька разів і люди бродять по магазинах у пошуках смачної та якісної тушонки. Однак, загальний низький рівень дотримання не тільки ТУ (технічних умов), але навіть і ГОСТів, призводять до того, що відкриваючи чергову банку з розрекламованої тушонкою і приготувавши на ній якесь гаряче блюдо, ми розуміємо, що в цій тушонці присутній що завгодно , але тільки не натуральне м’ясо. Тому, якщо ви дійсно хочете смачно поїсти і при цьому не отруїтися, спробуйте приготувати самі домашню тушонку. У цьому випадку, звичайно, доведеться потрудитися, але зате ви будете впевнені у вмісті страви та його якісних характеристиках. Пропонуємо вашій увазі кілька хороших рецептів приготування цього м’ясного консервованого делікатесу.

Загальні рекомендації з приготування тушонки в домашніх умовах

У домашніх умовах тушонку зручніше консервувати в півлітрових або літрових скляних банках і закочувати бляшаними кришками. Банки і кришки попередньо стерилізують в киплячій воді. Тара повинна бути стерильна – її потрібно прокип’ятити (або хоча б обдати окропом) і просушити. Для теплової обробки краще використовувати духовку. Для тривалого зберігання найкраще підходять скляні банки. Кришки можна використовувати як пластмасові, так і бляшані закочують. Щоб кришка не іржавіли, їх зверху бажано змастити будь-яким жиром. Зберігати тушонку потрібно в прохолодному погребі чи іншому подібному місці. При нормальному приготуванні домашня тушонка може зберігатися років п’ять.

Рецепт домашньої тушонки №1

Яловиче або свиняче м’ясо наріжте невеликими шматочками, протушкувати в скороварці в невеликій кількості води. Не забудьте додати солі, перцю на свій розсуд, лавровий лист. Гасити м’ясо необхідно протягом 1,5-2 годин. По готовності м’ясо в гарячому вигляді щільно укладіть в чисті скляні банки, закрийте консервними кришками і пропастерізуйте: півлітрову банку пастеризувати протягом 30-40 хвилин. Після чого банки з гарячою тушонкою поміщають в каструлю з теплою водою для охолодження.

Рецепт домашньої тушонки №2

Приготоване м’ясо (яловичина, свинина, баранина) нарізати великими шматками, намагаючись робити їх однакового розміру і посолити за смаком. На дно кожної банки укласти по 1 лавровому листу, по 10 горошин чорного гіркого перцю. Наповнюйте банку підготовленим м’ясом, рівномірно розподіляючи жирні і пісні шматочки, також не забудьте додати в банки внутрішній жир. Щільно заповнені банки прикрийте скляними кришками, встановіть на деко і помістіть в розігріту до 200°С духовку. На деко попередньо насипте шар крупної солі. Після закипання вмісту банки витримати в розігрітій духовці приблизно 2 год, потім вийміть і закатати стерильними кришками.

Рецепт домашньої тушонки № 3 – з курки

Для приготування домашньої тушонки можна використовувати свіже куряче м’ясо разом з кістками. Випатрайте і обпалити тушку курки. Промийте її і зніміть з неї шкіру цілком. Потім тушку потрібно нарізати великими шматками, посолити і укласти в стерильні скляні банки. Додайте внутрішній курячий жир (якщо такий є), пряну суху зелень майорану або чабера, 1/4 ч. Ложки куркуми, 10 горошин чорного гострого перцю. Банки помістіть на деко на шар крупної солі, накрийте кришками (кришки тимчасового призначення, тільки для гасіння в духовці!). Деко з банками в розігріту до 200°С духовку і витримуйте після закипання маси в банках не менше 2 годин. Після цього потрібно вийняти банки і відразу ж закатати їх стерильними кришками. Таким же чином можна приготувати тушонку з інших вводів птахів: гусака, індички, качки.


Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 + 18 =