Як приготувати тірамісу в домашніх умовах.

Як приготувати тірамісу в домашніх умовах.

Тірамісуý (Італ. Tiramisù) — безумовно, один з найбільш затребуваних десертів світу. Споконвічно італійське блюдо, яке подають практично у всіх поважаючих себе ресторанах, незалежно від їх національно-кухонного приладдя.

Італійці ж стверджують, що скуштувати справжній тірамісу можна тільки в Італії. Можливо, у них є для цього підстави, але любителі цих ласощів давно вже навчилися готувати тірамісу в домашніх умовах.

Йдучи за ними, ми розглянемо дві речі: по перше, що потрібно купити для приготування тірамісу і, по-друге, як приготувати тірамісу самим.

Але для початку подивимося, який класичний тірамісу.

З чого роблять тірамісу в Італії

В основі цього неповторного десерту лежить сир маскарпоне, що має 55-відсоткову жирність і виготовлений з чудових вершків, що знімаються з молока італійських корів, що пасуться на Апеннінському півострові. Цей сир не схожий на жоден інший і нагадує вершкове масло і дуже жирну сметану одночасно. Саме завдяки своїй крему і вишуканому смаку маскарпоне входить до складу багатьох італійських (і не тільки) десертів.

Другий незамінною «італійської- складової тірамісу називають повітряне печиво савоярді, що отримується з борошна, цукру і білка і виконане у вигляді трубочок.

І, нарешті, сама унікальна складова — вино марсала, яке прозвали «кулінарним вином- за свій видатний смак. Це досить міцний напій (18-20% спирту), вироблений на Сицилії з XXVIII століття і має сертифікат DOC (Denominazione di Origine Controllata), що підтверджує яке не підлягає сумніву якість продукту.

Крім перерахованих, дійсно важкодоступних поза Італії інгредієнтів, в десерт додають яйця і каву. Тірамісу НЕ печуть, а остуджують в холодильнику.

Адаптованості рецепт тірамісу в домашніх умовах

Очевидно, що вже якщо цей прославлений десерт готують не тільки в Італії, цілком можлива заміна його інгредієнтів на схожі. Тому нижче наведемо рецепт тірамісу, який назвемо класичним, а потім розберемося, що чим там можна замінити.

Отже, інгредієнти:

400 грам готового кава (воно може бути розчинним або звареним)

2-3 столові ложки вина марсала

порошок какао

Приготування тірамісу в домашніх умовах.

Відокремлюємо білки від жовтків. Потім збиваємо жовтки з цукром (розтираємо до білого кольору). До жовтків додаємо маскарпоне і марсалу. Все перемішуємо, поки не вийде однорідна маса.

Збиваємо білки в пишну піну. Обережно вводимо піну в отриману суміш і перемішуємо.

Печиво швидко занурюємо в каві, змішане з марсалой, і викладаємо на дно якої-небудь красивого посуду, що має квадратну форму. Зверху заливаємо шаром крему. Знову повторюємо шар з печива і шар з крему. Красиво розрівнюємо і поміщаємо в холодильник на 4-6 годин. Перед подачею на стіл посипаємо шаром гіркого какао.

Заміна інгредієнтів при приготуванні тірамісу в домашніх умовах

Як видно, для приготування тірамісу використовують сирі яйця. Ті, хто побоюється сальмонельозу, може замінити їх на перепелині, які, як відомо, до цього захворювання не схильні. У нашому рецепті 4 курячих яйця потрібно замінити на 18 перепелиних.

Тепер печиво савоярді. Його можна поміняти на звичайні бісквітні палички, які вільно продаються в наших магазинах. При бажанні палички можна спекти самостійно, благо рецепти доступні.

Вино марсала замінюється на будь-який алкоголь. За смаком, як говоритися. Це може бути коньяк, бренді, ром, лікер, мартіні. Чим якісніше буде напій, тим, природно, краще кінцевий результат.

Маскарпоне сьогодні продається в супермаркетах. Можливо, він не такий гарний, як у італійців, але для виготовлення тірамісу в домашніх умовах цілком підійде. Якщо ж його немає, використовуємо вершки, жирні сир і сметану, або їх довільну суміш.

Словом — величезні можливості для експерименту.

Переклад поєднання італійських слів tira mi sù може трактуватися як «піднімає настрій-, «збудливий- і «насичує-. Всі три варіанти прекрасно підходять для характеристики цього чудового десерту.


Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 − two =