Як приготувати смачні бутерброди 10 кулінарних порад

Як приготувати смачні бутерброди: 10 кулінарних порад

Найпоширеніша і швидка в приготуванні, а часто і найбільш зручна у вживанні закуска, це, звичайно ж, бутерброд. Ну, право, хто не їв бутерброда? А хто бутерброда не готував? Позитивно на ці питання можуть відповісти хіба що зовсім маленькі діти. Історія походження цієї закуски кілька заплутана і загублена у віках. Одні джерела приписують винахід бутербродів древнім юдеям, які укладали на мацу різні шматочки страв, інші джерела відправляють нас в далеку казкову Індію, запевняючи, що саме чапати, які використовувалися як їстівного столового приладу, є предками сучасного бутерброда. Однак найбільш достовірною виглядає версія походження бутерброда з середньовічної Європи. Саме в Європі скибочки хліба використовували як тарілок, укладаючи на них шматочки м’яса, риби та інших страв. По завершенні трапези з хлібом, впитавшим в себе соуси і соки, надходили просто – багаті особи роздавали цей хліб жебракам, бідняки ж з’їдали його самі.

Саме слово "бутерброд" прийшло до нас також з Європи. Точніше, з німецької мови, де воно дослівно позначало "хліб з маслом". Звичайно ж, сучасний бутерброд не обходиться лише цими двома інгредієнтами. Сьогодні різноманітність бутербродів вражає своїм розмахом. Це і прості класичні бутерброди з ковбасою, сиром чи рибою, це і нескінченну різноманітність сендвічів, і навіть складні багатошарові бутерброди, які інакше як маленькими кулінарними шедеврами і не назвеш. У сучасній кулінарії розрізняють два види бутербродів – бутерброди відкриті і закриті, інакше звані сендвічами. Закритий бутерброд, винайдений Джоном Монтег’ю, четвертим графом Сендвічскім, відрізняється від відкритого тим, що шматочки продуктів розташовуються між двома скибочками хліба, завдяки чому такий бутерброд стає зручніше тримати в руці.

За способом подачі бутерброди поділяють на гарячі, розігріті в мікрохвильовій печі або духовці, і холодні. Іноді до бутербродів помилково відносять гамбургери і навіть піцу, страви абсолютно самостійні, хоча і вельми близькі по духу сьогоднішнього нашому герою – бутерброду.

Сьогодні «Кулінарний Едем- постарався зібрати для вас поради і рецепти, які зможуть допомогти вам приготувати не тільки смачні і зручні, але також корисні та поживні бутерброди. Бутерброди, які послужать вам простим і швидким сніданком, і бутерброди, які зможуть прикрасити ваш святковий стіл.

1. Для того щоб приготувати по-справжньому смачний бутерброд, слід використовувати тільки свіжий хліб. Неважливо, який вид хліба ви візьмете для приготування вашого бутерброда – пшеничний або житній, важливо щоб це був хліб свіжий, м’який і ароматний. Ви можете почати укладати продуктисразу на нарізаний скибочками хліб, а можете попередньо скибочки хліба обсмажити з одного (як це прийнято в Англії) або ж з двох сторін. Такий обсмажений хрусткий хліб називають тостом. Найпростіше приготувати тости, використовуючи спеціальні електричні прилади – тостери, але можна обійтися і простий сковородою. Розігрійте сковороду і, не додаючи масла, обсмажте скибочки хліба до золотистої скоринки. Товщина скибочки хліба може варіюватися за вашим смаком і розсуд, однак, і тут є свої правила. Для класичного відкритого бутерброда найкраще підходять скибочки хліба товщиною близько 1 сантиметра, для сендвічів ж беруть скибочки товщиною 0.5 сантиметри.

2. Нерідко в якості закуски до святкового столу сучасні господині люблять подавати бутерброди з салатом. Це може бути як зелений овочевий салат, так і будь-які види салатів м’ясних і рибних. І ось тут багато припускаються помилки, готуючи такий бутерброд на скибочці простого свіжого хліба, що часто призводить до размоканию хліба від соку і соусів. Найкраще готувати бутерброди з салатами на добре обсмажених тостах. Такий бутерброд не встигне розмокнути і не розвалиться у вас в руках. Також ви можете приготувати бутерброд з салатом, використовуючи половинки маленьких наслідках булочок, міцна скоринка яких прекрасно збереже ваш бутерброд від розмокання і протікання.

3. Дуже часто у нас не вистачає часу на приготування сніданку. І це той самий випадок, коли бутерброд незамінний. Швидкий у приготуванні, зручний, він дозволяє нам поснідати з мінімальними тимчасовими витратами. Якщо ж ви хочете скоротити час приготування сніданку до мінімуму, то підготуйте всі інгредієнти для бутерброда з вечора. Наріжте хліб, сир, овочі, ковбасу або м’ясо і помістіть скибочки продуктів в герметично закриваються пластикові контейнери. Для кожного виду продуктів використовуйте окремий контейнер! Це дозволить зберегти продукти свіжими і не дасть їм втратити свій смак і аромат, як це часто відбувається, коли всі продукти складені в один контейнер. Намагайтеся по можливості використовувати для сніданку зерновий хліб. Саме такий хліб багатий всіма важливими живильними речовинами, які дуже важливо отримати в перший прийом їжі.

4. Якщо ви використовуєте масло при приготуванні бутербродів, то у вас відкривається додатковий простір для фантазії. Адже можна використовувати не тільки чисте вершкове масло, але і заправити масло різними смаковими добавками, що збагатить смак і аромат вашого бутерброда. Наприклад, для гострих закусочних бутербродів відмінно підійде масло з часником і кропом. Заздалегідь дістаньте з холодильника 200 г вершкового масла, щоб до моменту приготування воно стало тепле і стало м’яким. Дрібно порубати 4-5 зубчиків часнику і роздушіть їх плоскою стороною леза ножа. 30 г кропу очистіть від великих гілочок і дрібно наріжте. Складіть всі інгредієнти в чашку або невелику каструльку, додайте сіль за смаком і ретельно зітреш всі разом за допомогою маточки. Готове масло охолодіть в холодильнику в теченіеполучаса. Подавайте на житньому тості, прикрасивши гілочкою кропу.

5. Існує думка, що бутерброди, як і будь-який інший вид фастфуду, це їжа, яка не може бути здоровою за визначенням. Згадайте скільки разів від ваших мам і бабусь ви чули: «Не порти шлунок бутербродами, йди співаєш гарячого супу!-. А скільки разів ви самі вимовляли цю фразу? То-то ж! А адже це подання помилково. Бутерброд може і повинен бути продуктом здорового харчування. І зробити його таким в ваших силах. Використовуйте зерновий хліб, відмовтеся від надмірно гострих і жирних соусів, замініть копчену ковбасу шматочком відвареного м’яса, птиці або риби, додайте до вашого бутерброду свіжих овочів і зелені. Такі нехитрі поради дозволять вам перетворити продукт швидкого харчування в повноцінний, багатий важливими живильними речовинами і вітамінами сніданок або ланч. Дуже смачний, поживний і багатий вітамінами, наприклад, бутерброд з ікрою мойви. З скибочки житнього зернового хліба приготуйте тост. Намажте ваш тост ікрою мойви, посипте дрібно посіченою зеленню кропу, зверху покладіть тонкий скибочку нежирного сиру і пару кружечків помідорів.

6. Ще один прекрасний варіант корисного і дуже смачного бутерброда для сніданку – бутерброд з бринзою і овочами. Три ст.л. бринзи розітріть з двома вареними морквинами, двома жовтками зварених круто яєць, кількома гілочками дрібно посіченою кропу і однієї голівкою лука, дрібно порізаної і злегка обсмаженої в оливковій олії. Отриману масу посоліть і поперчіть за смаком і намажте на тонкий житній тост. Решта яєчні білки дрібно порубати і посипте ними ваш бутерброд. Подавайте, прикрасивши гілочкою кропу. Такий бутерброд гармонійно поєднує в собі жири, білки, вуглеводи, а також вітаміни (в тому числі і бета-каротин) і клітковину. А що ще потрібно для повноцінного сніданку?

7. Проте, бутерброди – це не тільки швидка в приготуванні і зручна у вживанні їжа. Бутерброди можуть бути і вкрай вишуканими і навіть розкішними. Добре приготовлений бутерброд може легко прикрасити будь-який святковий стіл, а своєю популярністю перевершить багато інших святкові страви. І повірте, бутерброд для святкового столу – це не тільки бутерброд з яйцем і шпротами. Є маса набагато більш вишуканих варіантів. Спробуйте приготувати бутерброд з курячим філе і скибочками персика. Ретельно відбийте 6 шт. курячого філе, злегка припустіть його у вершковому маслі, залийте склянкою білого столового вина і тушкуйте до готовності. Готове філе охолодіть і наріжте тонкими скибочками. Три стиглих, але не занадто м’яких персика ошпарьте, зніміть з них шкірку, видаліть кісточку, а м’якоть наріжте тонкими часточками. Свіжий пшеничний хліб наріжте тонкими скибочками, змастіть тонким шаром вершкового масла, на масло укладіть листик свіжого салату, потім скибочки курки, а на них часточки персика. Готовий бутерброд прикрасьте сіточкою з легкого майонезаі листком петрушки. Ніжний і незвичайний смак такого бутерброда не залишить ваших гостей байдужими.

8. Гарячі бутерброди з легкістю прикрасять як повсякденний, так і святковий стіл. Ароматні, пашать жаром і дражливі ніжним розплавленим сиром гарячі бутерброди припадуть до смаку і вам, і вашим гостям. Приготуйте гарячі бутерброди з морепродуктами і подайте їх з сухим білим вином. Ось побачите, ніхто не буде розчарований частуванням. Дрібно наріжте 50 г ваших улюблених морепродуктів, змішайте з 50 г маринованих грибів (краще білих) і дрібно посіченою головкою ріпчастої цибулі. Посоліть, додайте трохи червоного меленого перцю і дрібку цедри лимона. Все ретельно перемішайте. Готову суміш рівномірно намажте на скибочки пшеничного хліба, а зверху покладіть скибочку будь-якого твердого сиру. Підготовлений таким чином бутерброд запікайте в сильно розігрітій духовці, уклавши на змащене вершковим маслом деко. Час запікання 3-4 хвилини. Подавайте гарячими, прикрасивши гілочкою петрушки.

9. Бутерброди навіть в змозі допомогти вам додати вашому столу східний колорит. Спробуйте приготувати бутерброди в індійському стилі. Витрачений на них час з лишком окупиться вишуканим задоволенням, яке подарують такі бутерброди вам і вашим гостям. Розкришіть в миску 200 грамів хорошого нежирного домашнього сиру. Додайте до нього 2 дрібно нарубані гілочки кінзи, 30 грамів дрібно посіченою зеленої цибулі, ¼ ч.л. кмину, 2 зубчики дрібно посіченою часнику, трохи гострого перцю чилі, вашу улюблену суміш східних прянощів і 1 ст.л. томатної пасти. Посоліть і ретельно перемішайте. З чотирьох скибочок пшеничного хліба для сендвічів зріжте скориночки. Скибочки хліба розкачайте за допомогою качалки. На розкатаний хліб покладіть начинку і скрутіть його рулетом. Кожен рулетик змастіть вершковим маслом і обсмажте на сковороді до рум’яної скоринки.

10. І, звичайно ж, величезною різноманітністю балують нас бутерброди солодкі. Це може бути і простий шматочок свіжого хліба, намазаний бабусиним варенням і незвичайні, складні бутерброди, швидше нагадують вишукані тістечка. Побалуйте себе і своїх дітей солодким бутербродом з фруктами. З пшеничного хліба приготуйте тости і змастіть їх тонким шаром вершкового масла. Зверху покладіть шматочки консервованих персиків або ананасів. На фрукти викладіть гіркою трохи абрикосового варення, посипте все товченими волоськими горіхами і прикрасьте шапкою збитих вершків. Таке ласощі припаде до душі і дітям, і дорослим.

Звичайно ж, про різні види і способи приготування бутербродів можна розповідати нескінченно. Але все ж головне в приготуванні бутербродів – це ваша власна фантазія і досвід. Не бійтеся фантазувати і експериментувати, і ми впевнені, що завдяки вашій майстерності на світ з’явиться ще не один рецепт смачних і незвичайних бутербродів. А «Кулінарний Едем- на своїх сторінках завжди допоможе вам зорієнтуватися в нескінченному виборі рецептів цього, без перебільшення, самого багатоликого страви.


Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 − 1 =