Як приготувати сир з козячого молока будинку

Як приготувати сир з козячого молока вдома?

Про користь козячого молока багато хто знає лише з чуток і в загальних рисах, при цьому більшість навіть не здогадуються, що воно набагато корисніше, ніж молоко коров’яче. Наприклад, козяче молоко набагато краще перетравлюється організмом (у шість разів швидше), що особливо важливо враховувати при організації харчування немовлят і дітей до 5 років.

Крім того, в молоці кіз порівняно з коров’ячим вдвічі більше вітаміну А, приблизно на 50% вітаміну В1 і аж на 80% – такого вітаміну, як В2, а також дуже багато фосфору і кальцію. Завдяки цьому воно, володіє чітко лужною реакцією, його можна приймати навіть при підвищеному секреті шлункового соку, що спостерігається при виразці шлунка.

Лікувальний ефект козячого молока спостерігається при таких недугах, як бронхіальна астма, екзема, коліт, мігрень, розлад травного тракту, сінна лихоманка, хвороби жовчного і печінки міхура.

Одним словом, козяче молоко – найцінніший продукт і тому особливо прикро те, що у своєму первісному вигляді воно не може зберігатися дуже довго, тому що швидко псується навіть у холодильнику, а пастеризація тягне за собою втрату більшості корисних властивостей. Як бути?

У таких випадках допоможе переробка молока природними способами, наприклад, можна зробити з нього прекрасний сир – ніжний, смачний і корисний. Як приготувати сир з козячого молока? Для тих, хто тримає на присадибній ділянці козу, ми відкриємо один нехитрий рецепт.

Рецепт приготування сиру з козячого молока

Для приготування сиру по нам знадобиться два літри кислого і півлітра свіжого козячого молока, три яйця, 0,1 кг вершкового масла, сіль і сода.

Кисле молоко – це результат звичайного скисання сирого молока. Щоб процес скисання пройшов швидше і вдаліше, свіжому молоку можна допомогти, для чого додати в нього і гарненько розмішати ложку сметани, після чого поставити ємність з молоком в тепле місце. У цьому випадку скисання відбудеться вже менш, ніж через дві доби.

Особливістю отриманого таким чином кислого молока є наявність великої кількості сироватки, яка при приготуванні сиру буде перешкодою. Тому її потрібно відокремити від згустку. Для цього скупчилася на поверхні частина сироватки потрібно акуратно, без різких рухів, провідних до перемішування, злити з банки, а залишився в ній згусток перелити в мішечок з полотняної тканини або будь-якого іншого щільного матеріалу.

Для того щоб видалити залишки сироватки, мішечок з кислим молоком потрібно підвісити над широкою посудом (каструля або емальований чашка) і залишити в такому положенні як мінімум на 5-6 годин.

Тепер всі інгредієнти готові і можна приступати безпосередньо до приготування сиру.

Густе кисле молоко спочатку потрібно підігріти на малому вогні, а потім відкинути в друшляк, дно якого заздалегідь вистилається шаром марлі. Виділена при нагріванні рідина буде поступово стікати, в результаті чого в друшляку залишається тільки сир.

З двох літрів кислого молока повинно вийти приблизно півкіло сиру. Після того, як вся рідина скла, сиру треба дати відстоятися не менше доби. По закінченні цього терміну його потрібно перекласти в половину літра свіжого козячого молока, розмішати і, поставивши посуд на повільний вогонь, варити отриману масу протягом деякого часу. Потім сир знову відкидається на марлю і гарненько віджимається.

Тепер настає найвідповідальніший і вирішальний етап в приготуванні сиру. Нам знадобиться масивний казанок, у якому попередньо розтоплюється все вершкове масло. Після цього туди додається віджатий сир, по половині чайної ложки солі та соди і три яєчних жовтки. Все це ретельно перемішується, після чого потрібно варити отриману масу протягом 10-15 хвилин на дуже невеликому вогні. Щоб сир вийшов однорідним, без грудочок, його следут весь час помішувати.

Свіжоприготований сир дуже рідкий і тягучий, цим варто скористатися для надання йому потрібної форми, для чого просто перелийте його в миску, на дно якої заздалегідь викладіть целофанову плівку. До повної готовності сир потрібно прибрати в холодильник. Всього його має вийде близько 700 м Целофан з нього можна не знімати, так як це допоможе довше зберігати його свежеть.

Ну що освоїли приготування сиру з козячого молока в домашніх умовах. Я дуже радий за Вас!


Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seven + 1 =