Як приготувати курагу в домашніх умовах

анастасія Голубцова Профі (931) 1 рік тому

Приготування кураги. Як зробити курагу в домашніх умовах

приготування кураги

Насамперед уточнимо: цілі плоди абрикоса, висушені з кісточкою – це урюк, без кісточок – кайса, сушені половинки абрикоса без кісточок – курага. Для приготування кураги найкраще підходять великі плоди культурних сортів абрикоса (окуліровать). а не Жерделі (дикі сорти).

У цій статті я розповім домогосподаркам, як зробити курагу в домашніх умовах, щоб вона була не гірше, а навіть краще тієї кураги, яку ви придбаєте на ринку. Адже домашня курага – це перевірений продукт, який приготовлений своїми руками з дотриманням технології. Вона повна вітамінів і корисних мікроелементів, на відміну від ринкової, яка невідомо як готувалася.

Для домашньої кураги підходять великі плоди і в першу чергу необхідно відібрати якісні, свіжі і стиглі абрикоси культурних сортів. Після ретельної мийки виймають кісточку. Для того, щоб зберігся природний колір кураги, абрикос необхідно потримати в друшляку над киплячою водою хвилин 10-15 або на короткий час (кілька хвилин) занурити його в киплячу (добре б підцукровані) воду.

Сушка плодів заснована на видаленні вологи з фруктів так, щоб мікроби в них якщо не знищувалися, то хоча б втрачали здатність до розмноження. З абрикосового плода потрібно випарувати 80-90% початкового вмісту води. Взагалі при сушінні у фруктах і ягодах зберігається 20 – 30% вітамінів і 80 – 90% мікроелементів, а також посилюється активність харчових волокон, які володіють профілактичним засобом від закрепів і є відмінною середовищем для розвитку необхідної міклофлори кишечника. Ці волокна сприяють виробленню половини добової норми вітамінів групи С.

Спочатку і в кінці сушіння половинки витримують при низьких температурах 50-60 ° С, потім температуру сушки потрібно підвищити до 65-80 ° С. При сприятливій погоді домашню курагу сушать на сонці і прибирають на ніч в ті місця, які захищені від роси. Також для приготування кураги плоди можна сушити в духовці. Для цього плоди висушеного абрикоса туди поміщають на 8-10 годин при температурі 65 градусів.

як зробити курагу

Також сушать курагу на плиті або малих сушарках. Плоди для приготуванні кураги розташовують на решітках, які виготовляють з дерева або на металевих рамках, виконані густим плетивом з прутиків, дроту (на неї потрібно стелить тканина) або пластмаси. Плоди потрібно розкласти тонким шаром і часто перевертати.

Просушені плоди слід зберігати в сухому, прохолодному місці, складеними в мішечки з щільної тканини, в картонних коробках і оберігати їх від комах. Сушіння плоди можна зберігати до двох років. Хороша здатність до набухання у воді – один з показників гарної якості кураги.

Тепер ви знаєте як зробити курагу в домашніх умовах і повірте, вона вийде відмінної якості, якщо ви дотримаєтеся тих рекомендацій, що отримали.

Смачного!

Решта відповіді

Віктор Штучний Інтелект (375727) 1 рік тому

Курага в домашніх умовах

Сушена курага виглядає добре, а на смак відчувається ще краще. А її ж можна ще й до складу багатьох страв включати, та й дієтологи тільки й говорять про користь цього сухофрукта! Так що вибору у нас майже немає, або на ринок за курагою або розбиратися, як її приготувати в домашніх умовах. Так, зробити курагу можна і вдома, була б духовка і терпіння.

Як сушити курагу в домашніх умовах?

Для початку потрібно відібрати міцні абрикоси і ретельно їх промити в холодній воді. Далі видаляємо кісточки і тримаємо в друшляку 5-10 хвилин над киплячою водою. Це потрібно щоб плоди зберегли свій колір. Після просушуємо абрикоси паперовим рушником і поміщаємо в духовку, розклавши на деку. Тримаємо в духовці при температурі 65 ° С 8-10 годин.

Зберігати курагу можна як завгодно – хоч в полотняних мішках, хоч в поліетиленових пакетах. Але це в тому випадку, якщо мова йде про покупної, витриманої куразі. Якщо ж ви маєте намір довго зберігати курагу, зроблену в домашніх умовах, то після сушіння її потрібно викласти в дерев’яні (тільки не з хвойних порід) ящики. Витримати курагу в таких ящиках потрібно 3 тижні, після чого її можна розфасовувати в більш зручну для вас посуд. Цей прийом дозволить куразі зберегти всі корисні властивості абрикосів, та й зберігатися сухофрукти так будуть довше.

Прочитати повністю: тут


Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 + four =