Як правильно робити снасть з хліба

Як правильно робити снасть з хліба?

Надія Щепкіна Знавець (292), закритий 4 роки тому

Sa Учень (221) 4 роки тому

Хліб, який плаває, як пробка залишається після далеких закидів на гачку, його з азартом поїдають великі коропи: чи буває таке? Таємниця криється в жирі.

Незважаючи на хороший кльов коропа на бойли багато досвідчених карпятники довіряють лише хлібові. І не даремно. Хліб – це досить ефективна наживка. На нього непогано клюють голодні коропи, плотва, густера. Так мені здається кожен раз, коли я з цікавістю спостерігаю за зграйкою пліток, яка блискавично змітає мою наживку, плаваючу на поверхні води.

Хоча я скручував тверду кірку як килимок і наживляти на гачок, у мене не залишилося шансів зловити коропа. Хліб розмокає, але це не зменшило його впливу на рибу, і різна риб’яча дрібниця, раз за разом хапала наживку. От тільки біда – при лові на хліб, потрібно часто перезаряджати снасть, а це несприятливо для обережного коропа, оскільки сторонні шуми лякають його.

Ще один приклад слабкості хліба як наживки на коропа. Хороші екземпляри в основному стоять далеко від берега. З нашими сьогоднішніми можливостями, дальній кидок – нескладне завдання. Я завжди намагаюся закинути далі того місця, де ймовірно знаходяться коропи, потім підтягую наживку під рибу і даю їй повільно спливти прямо посеред риб. 20% хліба, як правило, злітає з гачка ще при першому сильному закиданні, інша частина втрачається, коли я тягну наживку до себе. Відмінний метод підживлення, оскільки, коли хліб пливе без гачка, коропи його хапають особливо охоче.

Від цих переживань у мене з’явився не один сивий волос. Але, незважаючи на всі невдачі, я все одно хотів ловити на хліб, тому що він дуже уловистий. Як можна уникнути описаних недоліків?

На мою думку, необхідно захистити хліб, щоб біла риба не общипують його, і він залишався на гачку навіть при сильних забросах.

Я купив невеликий хлібець плоскої форми, його можна легко порізати гострим ножем або ножицями на кубики так, щоб кірка була з обох сторін наживки. Я нарізаю кубики різної величини – від розміру 1 копійки до 5, а щоб апетитно пахли, обприскую ароматизатором. Якщо при приготуванні бойлов більша частина ароматизатора випаровується, то з шматками хліба все зовсім по-іншому. Тільки слід ароматизувати не сильно.

Далі я розтоплюю на сковороді внутрішній свинячий жир і поливаю їм хлібні кубики, щоб вони були покриті їм приблизно на 2/3. Для швидкого охолодження можна покласти хліб у холодильник. Коли жир побіліє – наживка готова.

Якщо все зробити правильно, і не перестаратися з ароматизатором, то ця наживка дасть непогані результати. Перед риболовлею я завжди оглядаю майбутнє місце лову, кидаю наживку на воду. Хліб, просочений жиром, тримається на воді, як пробка. Стайки неспокійних пліток оточують наживку, але так як від неї відокремлюються лише маленькі крихти, вона зберігає свою форму і розмір.

Залучені дрібною рибою, у поверхні з’являються коропи, і наживка шматок за шматком зникає в їх солідних ротах. А на наступний вечір в цих спокусливих штучках вже стирчать гачки.

Ще кілька порад щодо лову на просочений жиром хліб.

Для повідця я використовую м’яку волосінь. Я прихильник спливаючих наживок, але противник вантажу на повідку, адже коропи відчувають навіть 2-грамовий тягарець. Я довго думав, поки винайшов свій власний рецепт. Це прозорий пластмасовий грузик-оливка вагою 2,6 г. Ця оливка ковзає по повідця між гачком і грузиком.

Після закидання, під час занурення вантажу в воду, я тягну снасть 2 м на себе. Оливка зміщується до гачка з наживкою. Хліб опускається на дно і плаває в 5 сантиметрах від грунту, прикриваючи гачок. Коли короп всмоктує хліб, оливка піднімається і ковзає по напрямку до вантажу. Вага, що повинна підняти риба, зменшується, а провисла волосінь дає їй трохи свободи руху, поки вона не засічеться на гачку. Ця ідея прийшла мені в голову через те, що коропи часто обривали мій повідець, який натягався на течії. Описаний монтаж прекрасно себе виправдав.

Прочитати повністю: Джерело

Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × four =