Жирні кислоти Омега 3 – Користь риб’ячого жиру і жирних кислот. Серед жирних кислот, необхідних організму для отримання енергії та пластичних матеріалів, особливу групу складають поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), які відносяться до групи ненасичених жирних кислот, що мають подвійну хімічну зв’язок між атомами вуглецю. ПНЖК (полінасичені жирні кислоти) за свою унікальність і цінність для життєзабезпечення називаються ще незамінними жирними кислотами.

Функції ПНЖК численні: виділення енергії; входять до складу всіх клітинних мембран; терморегуляція, вплив на гостроту запальних процесів, згортання крові; покращують структуру шкіри і волосся; формують нервові волокна; беруть участь у формуванні сітківки ока, мозку. Існують два основні класи ПНЖК: Омега-3 і Омега-6 (їх назви зумовлені кількістю і розташуванням подвійних зв’язків у ланцюжку вуглецевих атомів). Вчені прийшли до однозначного висновку, що Омега-3 можуть попереджати ріст ракових клітин. Це потужні Онкопротектори, особливо щодо раку матки, простати і легенів. Продукти містять ПНЖК Омега 3 Велика кількість жирних кислот Omega-3 міститься в м’язах глибоководних риб холодних вод (скумбрія, сьомга, лосось, тунець, палтус).

У меншій мірі в молюсках, устрицях, кальмарах; невелика кількість містять рослинні масла, волоські горіхи, листова зелень, яка, до речі, містить унікальне природне з’єднання Індол-3-карбінол, який посилює детоксикаційну функцію печінки, посилює противірусний імунітет, попереджає розвиток онкології, особливо репродуктивних органів, як чоловічих, так і жіночих. Оптимальне співвідношення між Омега-3 і Омега-6 становить 1:4. У наших країнах це співвідношення при стандартному раціоні харчування (у кращому випадку) становить 1:25.

Омега-3 сприяє зниженню рівня холестерину в крові, може знижувати згортальну активність крові; прискорювати процеси загоєння; знижувати біль і запалення в суглобах. І ще один момент, який змушує дуже серйозно ставитися до вживання Omega-3 це потреба виправляти і коригувати свій раціон. Перед людством на весь зріст постала проблема транс ізомерів жирних кислот! Сучасна технологія харчової промисловості змінює хімічний склад жирних кислот в оліях (як рослинних, так і тварин) так, що людський організм не може їх засвоювати.

Всі чули про рафінованих продуктах. Техно обробка видозмінює корисну просторову трансфігурація атомів жирних кислот. Маргарини, майонези, випічка, пончики, печиво, тортики, шоколадні пасти, чіпси, навіть хліб ці продукти можуть бути джерелами транс ізомерів жирних кислот.

Чим небезпечні транс ізомери жирних кислот? Своєю ненатуральні, і дуже близьким подібністю з натуральними жирами, – власне відбувається підміна натуральних жирів, і молекули ТІЖК вбудовуються в клітини організму.

Груша: користь і шкода для людини, кому можна їсти цей фрукт, а кому не можна, а також унікальні властивості сушеної груші

Прочитати статтю повністю.

Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 × three =