Чи шкідлива сіль насправді?

Наскільки насправді шкідлива сіль? Джерело: http://www. portal-woman. ru За словами лікарів, скорочення споживання солі може знизити кількість серцево-судинних захворювань, інфарктів і інсультів на тисячі і сотні тисяч випадків щорічно. Але все ж, не дивлячись на те, що рекомендованою дозою прийому солі є кількість, що не перевищує 5 грамів, більшість людей солить свою їжу не менше ніж на 9-10 грамів на день. Колектив дослідників з медичної школи при Квінслендськом університеті (University of Queensland School of Medicine) в Брісбені, Австралія, виявили, що люди з високим кров’яним тиском їдять занадто багато солі. Але як тільки хворі скорочують кількість споживаної солі, кров’яний тиск різко знижується, повідомляє Reuters Health. Щоб позбутися від гіпертонії, досить зменшити норму солі до 1,15 грама в день.

Британські та американські медики рекомендують населенню споживати не більше 6 грамів солі в день, в той час як Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ, World Health Organisation, WHO) радить з’їдати не більше 5 грамів. На ділі ж жителі розвинених країн щодня вживають 9-12 грамів солі. Фахівці з бостонського жіночого госпіталю (Brigham and Women’s hospital) нещодавно довели, що зменшення на 25-35% щоденної кількості солі в раціоні людини на 25% знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і на 20% ризик померти від інфаркту або інсульту. До речі, настільки улюблену багатьма сіль не даром називають білою смертю.

Вчені також стверджують, що надмірне споживання солі сприяє розвитку виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Причому, особливо схильні до негативних наслідків від поїдання солі літні люди. Яким же чином сіль шкодить організму? Виявляється, висока концентрація солі в шлунку активізує діяльність генів і деяких бактерій, які, в свою чергу, роблять шлунок більш чутливим і збільшують шанси останнього підхопити шлункове захворювання. До того ж, бактерії змінюють свою зовнішню форму під впливом солі: вони подовжуються і утворюють ланцюга. Більше того, змінюється сам процес ділення клітин.

Бактерії шлунка та дванадцятипалої кишки, які живуть в кислотному середовищі, починають активно розмножуватися під дією солі, а це в 90% закінчується утворенням виразок. Крім того, активізація діяльності даних бактерій може стати причиною розвитку гастриту і навіть раку шлунка. Згідно зі статистикою, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки найчастіше зустрічається у людей старшого віку (50% хворих старше 60 років). До того ж, не потрібно забувати, що дана хвороба часто практично не має симптомів.

Чи шкідлива сіль насправді?

Прочитати статтю повністю.

Коментарі:
Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 + 1 =